تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاهان دارویی آویشن باغی، نعناع فلفلی و ترکیب آنها برروی صفات کیفی تخم مرغ در مرغ های تخم گذار سویه لوهمن لایت(فرامرز کشاورز معتمدی ،رضا طاهر خانی، تیمور تنها قزلی)
به منظور بررسی تأثیر عصاره گیاهان دارویی آویشن باغی و نعناع فلفلی و ترکیب آنها برروی عملکرد، صفات کمی و کیفی تخم مرغ ، آزمایشی روی80 قطعه مرغ تخم گذار مسن سویه لوهمن لایت)ال اس ال) از سن 60تا 68 هفتگی به صورت طرح کاملا" تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار انجام شد.تیمارها شامل تیمار کنترل ، عصاره گیاهی نعناع فلفلی ( 0/5 درصد ) ، عصاره گیاهی آویشن باغی( 0/5 درصد) و عصاره نعناع فلفلی (0/25 درصد) + عصاره آویشن باغی(0/25 درصد) بود. کلیه عصاره گیاهان دارویی با غلظت مورد نظر همراه آب آشامیدنی استفاده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از ترکیب توأم عصاره های گیاهی آویشن باغی و نعناع فلفلی بطور معنی داری نسبت به تیمار شاهد، موجب افزایش وزن زرده تخم مرغ، ومصرف عصاره آویشن باغی به تنهایی بطور معنی داری نسبت به تیمار شاهد، سبب افزایش واحد هاوو سفیده غلیظ و کاهش وزن کلسترول زرده تخم مرغ شد. مصرف عصاره گیاهان دارویی نعناع فلفلی به تنهایی از نظر آماری تفاوت معنی داری با تیمار کنترل در صفات وزن زرده ، وزن کلسترول زرده، واحد هاوو نشان نداد ( 0.01>P). استفاده از عصاره گیاهی آویشن باغی به تنهایی موجب کاهش معنی دار کلسترول و افزایش معنی دار واحد هاو سفیده غلیظ شد و لیکن استفاده از تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر افزایش ضخامت پوسته تخم مرغ نداشت، اگر چه استفاده از ترکیب عصاره گیاهان دارویی آویشن باغی و نعناع فلفلی سبب افزایش ضخامت پوسته تخم مرغ گردید اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود ( 0.01>P ). حداکثر وزن زرده تخم مرغ به مقدار 19/88 گرم در تیمار مخلوط آویشن باغی و نعناع فلفلی، بیشترین واحد هاوو به میزان 85/27 در تیمار آویشن باغی و کمترین وزن کلسترول زرده به مقدار 181/00گرم در کل زرده به دست آمد. بنابراین نتیجه گیری می شود که استفاده از 0/25 درصد آویشن باغی به همراه 0/25 درصد نعناع فلفلی و استفاده از 0/5درصد آویشن باغی به تنهایی در آب آشامیدنی مرغ های تخم گذار سویه لوهمن لایت دارای اثرهای مثبتی بر صفات کیفی در مقایسه با سایر گروهای آزمایشی می باشد.